Workshop van Anitomical op de Bètapartners-conferentie Leve de Biologie!

Anitomical was op donderdag 6 februari 2025 een van de deelnemers aan de conferentie ‘Leve de Biologie!’, georganiseerd door Bètapartners in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). Op deze dag, vol met lezingen en workshops, werden biologiedocenten met een aantal geïnteresseerde bovenbouwleerlingen verwelkomd voor een uitgebreid programma op de UvA. Joris Koene, de wetenschappelijk adviseur van Anitomical, verzorgde een workshop over de poelslak.

Bij mensen, inktvissen en poelslakken zijn er duidelijke verschillen in hartstructuur en functie, afgestemd op levenswijze en leefomgeving. Zulke anatomische variaties zijn vaak moeilijk een op een met elkaar te vergelijken om de evolutionaire geschiedenis van de organismen te doorgronden. Digitale 3D anatomische modellen maken vergelijkende anatomie wel direct toegankelijk en inzichtelijk.

Joris Koene zoomde tijdens de workshop in op deze anatomische verschillen en deed met de aanwezige leerlingen een experiment waarin de hartslag van de poelslak centraal stond. Weekdieren, zoals poelslakken, zijn koudbloedig en produceren dus geen eigen lichaamswarmte. De lichaamstemperatuur is geheel afhankelijk van externe factoren, waardoor interne processen worden beïnvloed door de omgevingstemperatuur. Een van die processen is de hartslag.

Met behulp van een 3D model van Anitomical werd eerst nauwkeurig de locatie van het hart bepaald om daarna bij verschillende watertemperaturen het verschil in hartslag te meten. Het kloppen van het hart is door de deels doorzichtige schelp van de poelslak heen te zien. Door de hartslag bij verschillende temperaturen te bepalen, kan de relatie tussen temperatuur en hartslag bepaald worden. Die gegevens werden uitgezet in een grafiek.

Ben je geïnteresseerd in deze workshop?

De deelnemende biologiedocenten kregen de hand-out van deze workshop na afloop mee naar huis, om het experiment ook zelf op school te kunnen uitvoeren. Wil jij de workshop ook eens op jouw school uitvoeren? Neem dan contact met ons op om de hand-out te ontvangen.

Wil je meedenken over het biologieonderwijs van de toekomst?

Anitomical komt graag in contact met middelbare scholen en universiteiten om nader te onderzoeken hoe ons aanbod het beste kan aansluiten op de behoeften in het onderwijs. Heb je interesse om mee te denken en input te leveren? Neem dan contact met ons op!

Betapartners Leve de Biologie 1
Betapartners Leve de Biologie 2
Betapartners Leve de Biologie 3
Betapartners Leve de Biologie 5